Καλως Ηλθατε στο melielateias

Το εκλεκτό μας μέλι παράγεται από τα καταπράσινα και ολάνθιστα λιβάδεια της Ελάτειας (ανθόμελο), από τα ελατοδάση του Καλλιδρόμου (ελατόμελο), από τους πολύ γνωστούς θυμαρότοπους του Γαλαξιδίου και της Δεσφίνας (θυμαρίσιο μέλι) , από τα υπέροχα πευκοδάση της ορεινής Βόρειας Εύβοιας (πευκόμελο) και από τα χιλιοτραγουδισμένα ΄Αγραφα, περιοχή Στεφανιάδας Αργιθέας (ελατόμελο και μέλι από το Περδικάκι).

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Σ ώ σ τ ε τ ι ς μ έ λ ι σ σ ε ς

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Δισεκατομμύρια μέλισσες πεθαίνουν αθόρυβα κι ολόκληρη η τροφική μας αλυσίδα κινδυνεύει. Οι μέλισσες δεν παράγουν απλώς μέλι – είναι ένα τεράστιο αλλά ταπεινό εργατικό δυναμικό που επικονιάζει το 90% των φυτών που καλλιεργούμε. Σε πέντε μέρες, οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν θα απαγορεύσουν τελικά τα τοξικά φυτοφάρμακα που τις σκοτώνουν.

Το ξέρουμε πως μπορούμε να πετύχουμε την απαγόρευσή τους – μετά απ’την τεράστια εκστρατεία του Avaaz πέρσι, η ΕΕ απαγόρευσε τα δηλητήρια που σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες ευθύνονται για τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Αυτή τη στιγμή, κολοσσιαίες εταιρίες χημικών πιέζουν ασφυκτικά τις Αμερικανικές αρχές για να μην περάσει η απαγόρευση. Αλλά σύμμαχοί μας «εκ των έσω» ισχυρίζονται πως μια δημόσια κατακραυγή θα δώσει στους αρμόδιους την ώθηση για να περάσουν την απαγόρευση. Ας τους τη δώσουμε λοιπόν! Αν οι ΗΠΑ κάνουν το βήμα, θα δημιουργηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση και θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες του κόσμου.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο – τα μέλη της ειδική​ς​ ομάδα​ς​ του Λευκού Οίκου θα​ υποβάλουν​ μεταρρυθμιστικές προτάσεις την Τρίτη. Δεν αφορά μόνο τη σωτηρία των μελισσών, αφορά την επιβίωσή μας. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα τώρα – ας δημιουργήσουμε ένα σμήνος παγκόσμιας αντίδρασης για να απαιτήσουμε απ΄τις ΗΠΑ να απαγορεύσουν τα δολοφονικά φυτοφάρμακα, πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες:

https://secure.avaaz.org/el/save_the_bees_us_pet_loc

Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για τη ζωή στον πλανήτη μας. Κάθε χρόνο επικονιάζουν αμέτρητα φυτά και καλλιέργειες – μια διαδικασία της οποίας η αξία εκτιμάται στα 30 δις ευρώ. Αν δεν δράσουμε επειγόντως για να προστατεύσουμε την επικονίαση των μελισσών, πολλά απ΄τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά μπορεί να εξαφανιστούν απ΄τα ράφια και κινδυνεύουμε να χάσουμε το​ ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια ραγδαία μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών – κάποια είδη μελισσών έχουν ήδη εξαφανιστεί. Μόνο στην Καλιφόρνια -- την πρώτη σε παραγωγή τροφίμων πολιτεία των ΗΠΑ -- μελισσοκόμοι χάνουν το 40% των μελισσών τους κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις. Παρόλο που ορισμένες μελέτες (συνήθως εκείνες που χρηματοδοτούνται απ΄τις εταιρίες χημικών) αποδίδουν τις ευθύνες σε συνδυασμό παραγόντων όπως ασθένειες, καταστροφή βιοτόπων και χημικά, ισχυρές, ανεξάρτητες έρευνες καταλήγουν πως τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα είναι αυτά που σκοτώνουν τις μέλισσες. 

Οι τρομακτικές αυτές αποδείξεις κι η εξαιρετικά αποτελεσματική εκστρατεία του Avaaz και των συνεργατών μας, ήταν οι λόγοι που η ΕΕ απαγόρευσε αυτά τα φυτοφάρμακα. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε επίσης ζητήσει απ’την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να λάβει μέτρα για τα τοξικά αυτά φυτοφάρμακα, αλλά κάτω απ’τη χρόνια επιρροή των μεγάλων εταιρειών χημικών τα μέτρα έχουν πλέον αμβλυνθεί. Τώρα η «Ειδική Ομάδα Υγιούς Επικονίασης» που έχει συσταθεί απ΄το Λευκό Οίκο, μπορεί να πιέσει την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να αποσύρει την άδεια αυτών των φυτοφαρμάκων ώστε να μην μπορούν πια να πωλούνται στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η ευκαιρία μας!

Η ειδική ομάδα θα καταθέσει τις προτάσεις της σε πέντε μέρες. Ήδη 2,5 εκατ. από εμάς, από κάθε γωνιά του κόσμου, στηρίζουμε αυτή την εκστρατεία. Ας δημιουργήσουμε επειγόντως ένα τεράστιο ψήφισμα 3 εκατομμυρίων υπογραφών για να σώσουμε τις μέλισσες. Θα το παραδώσουμε χρησιμοποιώντας έξυπνες στρατηγικές και τακτικές ώστε να τραβήξουμε την προσοχή των ΜΜΕ και να εμποδίσουμε όποιες πιθανές, παρασκηνιακές συμφωνίες προσπαθούν να σπρώξουν οι μεγάλες βιομηχανίες. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα:

https://secure.avaaz.org/el/save_the_bees_us_pet_loc

Δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε την εύθραυστη τροφική μας αλυσίδα στα χέρια χημικών βιομηχανιών και πουλημένων νομοθετών. Η απαγόρευση αυτών των φυτοφαρμάκων θα κάνει τον κόσμο μας ασφαλέστερο και για εμάς αλλά και για τα υπόλοιπα είδη ζωής για τα οποία νοιαζόμαστε και απ΄τα οποία εξαρτόμαστε. 

Με ελπίδα,
Terra, Alex, Alice, Ari, Nick, Laila, Marigona, Ricken, κι ολόκληρη η ομάδα του Avaaz 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
Ο ύπουλος εχθρός των μελισσών (Το Βήμα)
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=396122

Νέα στοιχεία για τις απειλές από τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα (Ναυτεμπορική)
http://www.naftemporiki.gr/story/825163/nea-stoixeia-gia-tis-apeiles-apo-ta-neonikotinoeidi-futofarmaka 

Βαρύ το κόστος των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για τη γεωργία - Heavy Costs, Weighing the Value of Neonicotinoid Insecticides in Agriculture (Center for Food Safety)
http://issuu.com/centerforfoodsafety/docs/neonic_efficacy_digital/1?e=9942666/7206999

Προεδρικό Μνημόνιο -- Δημιουργία ομοσπονδιακής στρατηγικής για την προαγωγή της υγείας των μελισσών κι άλλων επικονιαστών (Λευκός Οίκος) - Presidential Memorandum -- Creating a Federal Strategy to Promote the Health of Honey Bees and Other Pollinators (The White House)
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/06/20/presidential-memorandum-creating-federal-strategy-promote-health-honey-b

Ψήφισμα για προσωρινή διοικητική Επανεξέταση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων - Petition for Interim Administrative Review of Neonicotinoid Pesticides (Filed July 7, 2014)
http://docs.nrdc.org/health/files/hea_14070701a.pdf 

Ο ακριβός πόλεμος και το λόμπι πάνω στα πτώματα των μελισσών της Αμερικής -The Costly Lobbying War Over America’s Dying Honeybees (National Journal)
http://www.nationaljournal.com/energy/the-costly-lobbying-war-over-america-s-dying-honeybees-20140701 

Υπόμνημα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος αποκαλύπτει την ανησυχία ότι φυτοφάρμακα προκαλούν το θάνατο των μελισσών - EPA memo reveals concern that pesticide causes bee deaths (SF Gate)
http://www.sfgate.com/cgi-bin/blogs/green/detail?entry_id=79910

Μυστηριώδης δολοφονία 15 δις μελισσών -$15 Billion Bee Murder Mystery Deepens (Business Insider)http://www.businessinsider.com/colony-collapse-disorder-still-unsolved-lead-researcher-had-connections-to-bayer-2010-10

Μελισσοκόμοι ζητούν απ’την κυβέρνηση να αποσύρει φυτοφάρμακα - Beekeepers want government to pull pesticide (Palm Beach Post)
http://www.palmbeachpost.com/money/beekeepers-want-government-to-pull-pesticide-1107701.html 

Μέλισσες σε ελεύθερη πτώση καθώς έρευνα δείχνει ραγδαία μείωση τους αριθμού τους στις ΗΠΑ - Bees in freefall as study shows sharp US decline (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/03/bumblebees-study-us-decline?INTCMP=SRCH