Καλως Ηλθατε στο melielateias

Το εκλεκτό μας μέλι παράγεται από τα καταπράσινα και ολάνθιστα λιβάδεια της Ελάτειας (ανθόμελο), από τα ελατοδάση του Καλλιδρόμου (ελατόμελο), από τους πολύ γνωστούς θυμαρότοπους του Γαλαξιδίου και της Δεσφίνας (θυμαρίσιο μέλι) , από τα υπέροχα πευκοδάση της ορεινής Βόρειας Εύβοιας (πευκόμελο) και από τα χιλιοτραγουδισμένα ΄Αγραφα, περιοχή Στεφανιάδας Αργιθέας (ελατόμελο και μέλι από το Περδικάκι).

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011


Επισκεψη στο μελισσοκομειο

Δυο φορες επισκεφθηκα σημερα 19-03-2011 ημερα Σαββατο το μελισσοκομειο μου στην Παναγιτσα της Ελατειας. Η πρωτη επισκεψη, το μεσημερι, δικοπηκε ξαφνικα απο μια ανοιξιατικη μπορα. Ακολουθησε δευτερη επισκεψη το απόγευμα και ολοκληρωσα την τροφοδοσια με βανιλια και  με μικρη ποσοτητα σιροπιου με μελι κουμαριας. Δυστυχως η εικονα των μελισσιων μου συνεχιζει να μην ειναι καλη. Ο οψιμος παρατεταμενος χειμωνας (3 εβδομαδες) και πιθανον  προβλημα νοζεμιασης  μειωσε πολυ τον πληθυσμο τους και δεν τους επιτρεπει να αναπτυχθουν κανονικα. Δυστυχως και το 5θημερο που αρχιζει απο αυριο δεν θα εχει καλο καιρο και το προβλημα θα μεγαλωσει. Ελπιζω να ειναι το τελευταιο κυμα κακοκαιριας και να ερθει επιτελους η Ανοιξη.

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Επίσκεψη στο μελισσοκομείο μου στη θέση Βασιλικά της Ελάτειας

Μετά από παρατεταμένη βροχόπτωση για δύο εβδομάδες περίπου επισκέφτηκα σήμερα Τετάρτη 20-10-2010 τα μελίσσια μου στα Βασιλικά Ελάτειας, όπου τα έχω για το πεύκο. Ο εργάτης του πεύκου δούλευε ικανοποιητικά, αλλά η εικόνα από το εσωτερικό των μελισσιών σχεδόν απογοητευτική. Μέλια και γόνος σε χαμηλά επίπεδα και ο πληθυσμός στα περισσότερα μελίσσια λιγοστός. Ελπίζω ο καιρός να συνεχίσει να είναι σχετικά ζεστός για να συνεχίσει η γέννα της Βασίλισσας. Σε περίπτωση πρόωρης κακοκαιρίας πολύ φοβάμαι ότι, κάποια από τα μελίσσια μου δεν θα τον βγάλουν το χειμώνα, εκτός και αν προλάβω και τα ενώσω. Αυτά  τα λίγα για τη σημερινή επίσκεψή μου στο μελισσοκομείο .Περιττό να σας πω ότι ο καιρός σήμερα ήταν θαυμάσιος. Οφείλω, όμως, σε ένα προσεχές σχόλιό μου να αναφερθώ στην ιστορική τοποθεσία των Βασιλικών, όπου πηγαίνω τα μελίσσια μου μαζί με άλλους συναδέλφους κάθε Φθινόπωρο για το πεύκο και για τη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στις 26-8-1821.
                                                                                      Κώστας Κυργιόπουλος